Съдържание

Ген. Радев в дебат по БНТ: За силна, сигурна и просперираща България

10.11.2016

И добри, и лоши - така определи последиците от датата 10 ноември 1989 г. кандидат-президентът, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев в дебат по БНТ с с конкурента си, издигнат от ГЕРБ. "Комунизмът не може да се използва за оправдание на всичко", заяви Радев и обясни, че Преходът е довел много надежди, но и много разочарования. Според него липсва справедливост и много хора не могат да живеят нормално и да изхранват семействата си. За това огромен принос има корупцията, с която държавата не може да се справи. Той призна, че и БСП, и ГЕРБ имат вина за тежкото състояние на България през последните години.

Според него отношенията с Русия трябва да бъдат поставени на ясна, прагматична основа. „Бих искал да си върнем пазарите, бих обсъдил много сериозно темата със санкциите", поясни ген. Румен Радев. Той призна, че би разговарял с Путин относно търговския обмен между България и Русия. "Между двата народа има духовна вековна връзка и тя трябва да бъде продължавана", подчерта Румен Радев.

На въпрос на опонента си дали е проруски или прозападен кандидат, ген. Радев отговори така: "Вие не сте ми началник. Ще гледаме международните издания, или какво иска българския народ? Какво пише във в. "Милиет? Че вие сте кандидатът на ДОСТ", не остана длъжен Радев и продължи: "Аз съм проевропейският, вие сте протурският кандидат." "В Турция ме разбихте - 12 000 гласа за вас, срещу 300 за мен. Фактът, че вие така охотно пренебрегвате гражданските права заради проблеми с националната сигурност, как ще обясните тази си зависимост от Турция?", попита още Радев.

Според кандидат-президента ние трябва да имаме собствена бежанска политика, а не да следваме чужда. Той поиска ревизия на Дъблинското споразумение и посочи, че трафикът през границата ни расте непрекъснато. Ген. Радев е убеден, че армията трябва да има готовност за разполагане на границата в случай на ескалация на кризата. „Отговорността за охрана на граници е на МВР и Гранична полиция,“ уточни той. Но добави, че армията трябва да има готовност, планове, за да може да заеме бързо позиции. По думите му в момента тя е придатък на Гранична полиция. Той е категоричен, че трябва да се свика КСНС по най-бързия начин. „Правителството ще изпълни, но президентът е длъжен да инициира и настоява за действия по темата,“ каза той. Радев уточни също, че оградата на границата ни е поскъпнала 4-и пъти.

Според ген. Радев Тръмп е отправил сериозни послания по време на кампанията си и има голяма вероятност да донесе промяна в света. Той се надява, че изборът му няма да повлияе зле на отношенията с България и е наша задача да се постараем да се разбираме с тях. Първият въпрос, който би обсъдил с новоизбрания американски президент, е сигурността. „Ние сме стратегически партньори със САЩ в отбраната и това сътрудничество трябва да продължи. Имаме прекрасни отношения, особено за съвместни военни учения,“ обясни Радев. Според него трябва да търсим и партньорство в инвестициите, особено във високите технологии.

„Рискове в съвременния свят винаги има и заплахи има. Но ние трябва да използваме възможностите, които ни дава тази промяна,“ каза Радев. По думите му това ще повлияе сериозно на отношенията ни с Китай и Европа. „Ние имаме традиционно добри, стратегически отношения със САЩ. Така че смяната на едната личност няма да повлияе. Да търсим новите възможности,“ допълни той.

На въпрос за корупцията ген. Радев отвърна с въпрос: "Какво казва Брюксел? Защо ви е страх от Румъния и Моника Маковей? Защо, като дойде тя тук, никой не я прие? Още, след като бъда избран, ще посетя националната антикорупционната дирекция. Над 2 милиарда евро са върнати за година в Румъния от антикорупция. Там ръстът на БВП е 4,2 процента", каза още Радев.

На въпрос как ще сплоти нацията, Радев уточни, че по Конституция той трябва да е обединител на нацията, затова се избира с отделен вот. Този вот му дава сила да търси консенсус между партии, институции и граждани. Той е убеден, че за да има обединение, трябва да имаме цел. Президентът трябва да може да формулира целите, които обединяват нацията, допълни той. Според него националната ни цел е в нашата държава всеки да може да разгърне таланта си, да има право на труд, да живее спокойно и да разгърне качеството си на живот.

"Свикнахме да живеем без пари, свикнахме да живеем без подкрепа от държавата, но молим ви, върнете ни достойнството", заявили жители на село, посетено наскоро от Радев. Според него то е било отнето на хората от политиците, но въпреки това българите още се борят. И за това ще се бори той.

„Човек с ценен опит в медиите и международната политика" - така описа вицето си Илияна Йотова ген. Румен Радев. Според него не можем да разглеждаме АЕЦ "Белене" изолирано. „Ясно е, че 5-и и 6-и реактор имат удължаване до срок. А въглищните ресурси са максимум за 40-50 г. Да, трябва да строим нови мощности. Как - ще го решат експертите", поясни той.

На въпрос за свободата на медиите, Радев посочи като проблем случаите, когато печалбата вземе връх над истината. „И още - начинът за финансиране на медиите, който невинаги е открит, не знаем кой стои зад определени на медия,“ допълни той. Радев обясни, че неслучайно България заемала незавидно място по свобода на медиите. Нужна била повече прозрачност за начина на финансиране на медиите. „Силна, сигурна и просперираща България“ - това е каузата на ген. Радев.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С МЕН

Скъпи приятели,
Вашите мнения, препоръки и обратна връзка са изключително важни за мен. Ще Ви отговоря при първа възможност.

Поздрави,
Румен Радев