Съдържание

Ген. Румен Радев пред бТВ: Заради егото си Борисов заложи съдбата на кабинета

11.11.2016

"Премиерът Борисов заложи съдбата на своето правителство и за това трябва да си носи отговорността. Затова неговите министри се страхуват за хляба си и започнаха кампания срещу мен". Това заяви кандидатът за президент ген. Румен Радев в предаването "Лице в лице" по бТВ в отговор на критиките на редица министри от правителството.

"Заводът Авионамс въобще не е върнат на държавата и там не се ремонтират МиГ-ове. Текат съдебни спорове," подчерта ген. Радев, като опроверга твърденията на премиера Борисов, че заводът вече е върнат на държавата и в него се ремонтират самолети МиГ и Су. "Има ясни доклади на НАТО, които категорично твърдят, че България е член на НАТО, но само консумира сигурност, без да допринася за нея, заради незавидното състояние на българските въоръжени сили", категоричен бе ген. Радев в отговор на обвиненията на външния министър Даниел Митов, че заема руската позиция по отношение на Крим. Запитан какъв генерал е – пронатовски или проруски, Радев отговори: Летях на съветски самолет, завършил съм американска академия, но аз съм български генерал. Моята кауза е България“.

"Когато министри влизат в истеричната роля на ясновидки, не е сериозно. Хайде да погледнем истината в очите. Това са президентски избори. Борисов, заради егото си, заложи съдбата на целия кабинет. Оставката е негова отговорност и негов проблем. Той е свикнал да контролира всички. Знае, че с мен няма да е така“, изтъкна Румен Радев. Според него апокалипсисите текат от устата на Борисов непрекъснато. „Спекулира със страховете на хората. Не е достойно за един премиер“, каза още кандидатът за президент. „Летях на съветски самолет, завършил съм американска академия, но аз съм български генерал. Моята кауза е България“.

„Колкото и сесии да си прави премиерът на границата, мигрантската криза е проблем. Какво правят военните там - осигуряват логистика“, посочи още той. По думите му трябва да се довърши оградата, трябва на хората от гранична полиция да им се обърне по-голямо внимание. Ген. Радев смята, че те са демотивирани. „Нужно е да има план за разполагане на армията, ако ескалира кризата. Армията не трябва да е като придатък на гранична полиция.“, поясни той.

"Светът е много сложен, трябва да бъдем реалисти. Путин два пъти стратегически изненада света - веднъж в Крим, след това в Сирия. Вижте какво става в Близкия изток. Конфликтът ескалира. В същото време ислямският фундаментализъм прекосява България по пътя си към Европа. Тепърва ще очакваме какво ще направи Доналд Тръмп. Това означава, че светът става сложен. И ние трябва да увеличаваме възможностите си, в рамките на НАТО, за да можем да реагираме", убеден е ген. Радев. "Ние трябва да защитаваме нашите сънародници в Украйна. Кризата там ще бъде разрешена по дипломатически път, дано да не стане конфликт", категоричен е ген. Румен Радев.

"Разчитам на подкрепата на всички български граждани. Не ме интересуват социологическите проувания. Но защо забравяте българските патриоти?" Така ген. Румен Радев отговори на въпрос към него за евентуалната подкрепа на ДПС към него. "Не деля българските граждани. Уважавам всеки, който даде глас за мен. Аз съм безпартиен. Аз съм подкрепен от БСП, за което съм благодарен. Но аз не съм заложник на БСП, имам ангажимент към всички български граждани", увери ген. Радев.

"В никакъв случай не съм крил, че съм бил член на БКП. Бил съм партиен член като курсант, за да мога да летя на реактивен самолет. Абсолютно всички мои колеги бяха членове на тази партия. Никога не съм го крил", каза още Радев."С г-жа Йотова сме прекрасен екип, в партията, след като ме опознаха, ме приеха", каза кандидатът за президент.

"Категорично не преговарям с олигарси", отговори Радев на обвиненията, че е бил подкрепен от олигарси. Той уточни, че преговаря единствено с ръководството на БСП в лицето на г-жа Нинова. "Аз идвам от един свят, който няма нищо общо с олигархията. Няма как да имам някакви отношения с нея", увери ген. Радев.

"Има факти. За една година единственото, което получиха българските ВВС, са четири двигателя. Нищо повече". Така ген. Радев отговори на въпросите, зададени от премиера Бойко Борисов, че каквото е поискал за ВВС, е било получено. "Тук се говори с "ще". Някога пак ще получим двигатели. Загуби се прекалено много време. Авиацията на два пъти беше категорично приземена - миналата година, в началото на лятото и тази година през пролетта", заяви кандидатът за президент. По думите му на два пъти авиацията се е вдигнала във въздуха с негов подпис. Според него самолетите летят благодарение на инженерно-техническия състав с удължен ресурс на агрегатите.

„Не се чувствам заложник на партии. Диалогът ми е с всички български граждани. Не ме интересува социологията. Не тя, а хората ще изберат президент. Не деля българските граждани. Уважавам всеки който даде своя глас за мен. Поставил съм условие за участие в кампанията - че ще работя за България, не за кръгове. Това е кауза!“, каза на финала ген. Радев

СВЪРЖЕТЕ СЕ С МЕН

Скъпи приятели,
Вашите мнения, препоръки и обратна връзка са изключително важни за мен. Ще Ви отговоря при първа възможност.

Поздрави,
Румен Радев